Waarom is havermout zo goed voor je?
Sinds successen van boeken als de Afslank Receptenbijbel en de Voedselzandloper is havermout erg geliefd bij het ontbijt, als tussendoortje, in koekjes en cupcakes of als pap. Havermout is niet alleen gezond, maar ook nog eens erg goedkoop. Makkelijk en betaalbaar dus!
We geven je hierbij nog 7 andere redenen om wat vaker havermout te gaan eten.
#1 Havermout verlaagt je cholesterolgehalte
In havermout zitten beta-glucanen. Dat zijn oplosbare vezels die veel vocht in de darmen opnemen. Daarnaast binden ze ook cholesterol, vetzuren en galzouten. Zodoende verlaagt het cholesterolgehalte in je bloed en krijg jij een gezonder cholesterol.
#2 Havermout verzadigt
Havermout staat stijg van de vezels. Daardoor zwelt het lekker op en zorgt het voor een gevuld en verzadigd gevoel. Havermout wordt dan ook vaak bij het ontbijt gegeten. Een klein bordje havermout met yoghurt of fruit is vaak al genoeg om de hele ochtend energie te kunnen hebben zonder je hongerig te voelen. Daarbij worden de koolhydraten uit havermout langzaam door je lichaam opgenomen. Geen suikerpiek dus!
#3 Havermout is een fijne basis
Havermout am sich is niet zo interessant. Maar je kunt het wel zien als een fijne basis! Met talloze variaties. Zo kun je fruit toevoegen aan havermout (denk aan plakjes banaan, bramen, stukjes appel, aardbei of blauwe bessen), maar ook chocolade en honing doen het goed.
Vaak wordt havermout ook met lijnzaadolie of kokosolie bereid, waardoor er nog meer energie uit te halen valt.
En natuurlijk kun je talloze smaken yoghurt en kwartk aan je havermout toevoegen.
#4 Havermout helpt je bij het afvallen
In een kommetje havermout van 30 gram met 250 ml water zitten slechts 115 calorieën. Ter vergelijking: 2 boterhammen met boter en achterham en een glaasje sinaasappelsap leveren al 360 calorieën op.
Nu is het niet zo dat je havermout met water moet nuttigen, maar het geeft wel aan dat je havermout prima kunt gebruiken binnen je dieet. Niet voor niets staat de Afslank Receptenbijbel vol met recepten op basis van havermout!
Bekijk de Afslank Receptenbijbel
#5 Havermout is glutenvrij (van nature)
Er zijn steeds meer producten op de markt zonder gluten. Jarenlang hebben we teveel gluten gegeten en dat terwijl veel mensen er gevoelig voor zijn. Maar wat havermout betreft hoeven we geen ingewikkelde alternatieven te vinden, want havermout is van zichzelf al glutenvrij.
Let wel: vaak wordt havermout gemaakt in molens en fabrieken waar ook andere granen worden verwerkt en er dus wel gluten bij kan komen. Lees daarom altijd op de verpakking of een pakje havermout echt glutenvrij is.
#6 Havermout is snel klaar
Een kommetje havermout heb je zo op tafel getoverd. Naast dat je het prima koud kunt eten door de yoghurt, kun je een pannetje melk of water in 5 minuten aan de kook hebben. Vervolgens voeg je de havermout en wat smaakmakers toe en klaar is je ontbijt.
#7 In havermout zitten veel antioxidanten
Al gehoord van antioxidanten? Dat zijn stofjes die je lichaam beschermen tegen schadelijke producten die bij de stofwisseling ontstaan. In natuurlijke producten komen antioxidanten voor. Dus ook in havermout. Daar zitten polyfenolen in, welke ook in thee, uien en rode wijn voorkomen.
Recepten met havermout
Wil jij profiteren van de vele voordelen die havermout te bieden heeft? Dan adviseren we je het kookboek ‘de Afslank Receptenbijbel’ te lezen. Hierin kom je een groot aantal recepten tegen die havermout net even wat spannender maken.