GezondOuder worden

Superfoods voor 60+

Superfoods lijken zo’n modeverschijnsel voor jongeren. Maar niets is minder waar: deze superfoods maken net dat verschil voor ouderen. Ze helpen ouderdomsklachten te verminderen of vertragen en zorgen voor meer energie.

 

Ei

In 1 ei zit al een kwart van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D. Daarnaast zitten er in ei ook nog eens veel eiwitten, die ouderen nauwelijks nog binnenkrijgen. Begin dus gerust elke dag met een eitje.

 

Havermout

Verlaag je cholesterol door het eten van havermout. De vezels in de havermout zijn bovendien voordelig voor je bloedsuikergehalte. Havermout kun je makkelijk opwarmen in de magnetron en smaakt heerlijk door de pap of yoghurt. Ook kun je kant-en-klare havermoutpap kopen.

 

Makreel

Makreel is een vis vol met gezonde vetten die helpen tegen hart- en vaatziekten. Makreel smaakt heerlijk op de boterham en is de lunch bij uitstek vo or 65 plussers die het wat gezonder willen gaan doen.

 

Kiwi

In kiwi zit heel veel vitamine C. Meer nog dan je dagelijks nodig zou hebben! Je kunt de kiwi natuurlijk zo eten, maar als je dat teveel gedoe vindt, kun je de kiwi ook pureren en in een shake drinken.

 

Aardbeien

We gaan door met gezonde fruitsoorten: de aardbei is kerngezond. Deze bevat ook veel vitamine C, maar ook foliumzuur. Bovendien zijn aardbeien rijk aan kalium, waarmee de bloeddruk verbetert.

 

Lever

Lever, je moet ervan houden, maar het is een aanrader. Er zitten veel vitamines in lever (vitamine A en B) en lever is rijk aan ijzer en selenium. Lever kun je in plakjes kopen, op brood smeren of bij de warme maaltijd serveren.

 

Pruimen

Veel ouderen hebben last van obstipatie. Dat kan deels te maken hebben met voeding. Wie veel drinkt, groenten en fruit een en daarbij beweegt, kan obstipatie voorkomen. Maar pruimen doen ook een groot deel van het werk voor je, omdat ze zo laxerend werken.

 

Vruchtenkwark

Tot slot is er nog kwark. In kwark zitten ook heel veel eiwitten, die je van energie voorzien en een verzadigd gevoel geven. Kwark kun je bovendien  goed mengen met havermout en fruit (kiwi, pruim en aardbei).

 

Ideeën opdoen voor gezonde recepten met deze powerfoods? Bekijk dan de Afslank Receptenbijbel.

Bekijk de Afslank Receptenbijbel