Koken

Friet uit de airfryer? 3 heerlijke varianten!

De airfryer is mogelijk je beste aanschaf van het laatste decennium. Je kocht hem waarschijnlijk om lekker te gaan snacken, want jij bent – net als velen – gek op friet.

Wees eens origineel én verantwoord en maak een van deze 3 varianten helemaal zelf. Gezonde vormen van patat, opgewarmd en knapperig gemaakt door de “air”. Zonder vet dus!

 

#1 Aardappel

Grote kans dat je zelf wel eens aardappels omgetoverd hebt in friet voor in de frituurpan. Voor de airfryer werkt het niet heel veel anders. Snijd aardappels in de gewenste vorm friet en laat ze een half uurtje in een bak met koud water liggen. Daarna haal je ze eruit en dep je ze droog met een theedoek of een keukenrolletje.

Zet de airfryer aan op 150 graden en meng de frietjes in een kommetje met wat olijfolie. Bak ze 12 minuten. Haal ze er dan uit en doe ze terug in het kommetje. Verhoog de stand van de airfryer vervolgens naar 170 of 180 graden en bak de frietjes nog eens 15 minuten. Ze worden nu heerlijk krokant!

 

#2 Friet van zoete aardappel

In plaats van gewone aardappels kun je nog wat gezonder doen, door zoete aardappels te gebruiken. In principe werkt het net zo als bij de gewone aardappels, maar zet de airfryer dan beide keren op 180 graden.

Lekker ook is om de frietjes te mengen met een snufje peper, zout en wat paprikapoeder alvorens ze voor de tweede keer te bakken.

 

#3 Pompoenfriet

Niet alleen aardappels laten zich prima lenen, ook van pompoen kun je de lekkerste friet maken. Zeker wanneer je er wat paprikapoeder aan toevoegt, is het een snack om je vingers bij af te likken.

Schil de pompoen, halveer deze en haal de pitten weg. Snijd er dan frietjes van. Meng een eetlepeltje zonnebloemolie met wat zout en paprika en meng dit met de frietjes.

Bak de pompoenfrietjes in 15 minuten gaar, laat ze afkoelen en bak ze nog eens 12 minuten om ze nog meer knapperig te maken.

 

Voor welke variant frietjes uit de airfryer ga jij?